Najważniejsze (wybrane) wytyczne ministra zdrowia dotyczące higieny procesu podawania dziecku pokarmu jego matki (po uprzednim odciągnięciu)

PRZYGOTOWANIE POKARMU (mleka matki) DO PODANIA DZIECKU

1. Świeży, odciągnięty tuż przed karmieniem pokarm nie wymaga podgrzewania – jest gotowy do podania dziecku.

2. Pokarm przechowywany w temperaturze pokojowej na ogół nie wymaga podgrzewania.

3. Pokarm przechowywany w lodówce trzeba podgrzać przez podaniem dziecku.

4. Zamrożony pokarm trzeba rozmrozić i podgrzać przed podaniem dziecku. Rozmrażać pokarm można na następujące sposoby:
– wyjąć pojemnik z zamrożonym pokarmem i przełożyć go na 12 godzin do lodówki (ale nie na półkę na drzwiach!), a po 12 godzinach pozostawić na około godzinę w temperaturze pokojowej lub

– podgrzewać pojemnik z zamrożonym pokarmem, używając letniej wody lub

– użyć podgrzewacza do butelek,

– pod strumieniem ciepłej wody lub w podgrzewaczach z opcją rozmrażania pokarmu.

5. Należy uważać, żeby woda używana do podgrzewania nie miała jakiegokolwiek bezpośredniego kontaktu z pokarmem.

6. Nigdy nie należy podawać dziecku mleka wyjętego bezpośrednio z lodówki. Mleko dla zdrowego noworodka nie może mieć temperatury niższej, niż pokojowa. Optymalną temperaturą jest 37°C.

 

Pełny tekst wytycznych znaleźć można na stronie Ministerstwa Zdrowia pod adresem: http://www.mz.gov.pl/wwwmz/index?mr=m15&ms=739&ml=pl&mi=739&mx=0&mt=&my=739&ma=032655

Źródło: www.mz.gov.pl