home Nasi eksperci, Paulina Tendera Nietolerancja produktów mlecznych – jak zapewnić odpowiednią podaż wapnia, przykładowa dieta

Nietolerancja produktów mlecznych – jak zapewnić odpowiednią podaż wapnia, przykładowa dieta

Moja 12 letnia córka przestała tolerować produkty mleczne, musimy je niemal całkowicie wyeliminować z jej diety, co w takim razie podawać do jedzenia, by była podobna podaż wapnia??? Czy mogę prosić o jakieś propozycje menu np na cały tydzień.

Anna

————————

W diecie bezmlecznej konieczne jest wprowadzanie większych ilości zastępczych produktów obfitujących w ten składnik. Dlatego trzeba uwzględnić w jadłospisie produkty zawierające wapń. Jeśli mamy dostarczać w diecie dziecka 3 porcje produktów mlecznych w ciągu dnia, to znajdźmy zamiennik w postaci następujących produktów (pokazuję zawartość wapnia w produktach mlecznych i nie tylko, aby można było odnaleźć zamienniki):

Produkty dostarczające 400 mg wapnia:
– sardynki z ościami ok. 100 g
– szproty ok. 50 g
– jogurt wzbogacony wapniem – szklanka

Produkty zawierające 300 mg wapnia:
– szklanka mleka
– ser żółty, plaster 30 g
– chuda risotta – 1-2 filiżanki
– łosoś 120 g
– surowa kapusta włoska (1/2 główki)
– szklanka mleka sojowego
– szpinak gotowany – 50 g ugotowanego
– szklanka wzbogaconego soku pomarańczowego

Produkty zawierające 200 mg wapnia:
– duży plaster mozzarelli, ok. 50 g
– lody śmietankowe, ok. 100 g
– 6 surowych moreli
– średnia kalarepa
– średnia rzepa

Produkty zawierające ok. 100 mg wapnia:
– twarożek granulowany porcja 200 g
– gotowane brokuły – szklanka
– filiżanka ugotowanej fasolki
– 1/3 filiżanki migdałów
– 4 figi suszone
– 100 g sera tofu

Jajka:
– są bogatym źródłem wartościowego białka, żółtko zaś zawiera aż 147 mg wapnia w 100 g oraz znaczne ilości witaminy D.

Ryby:
– jadane wraz ze szkieletem (sardynki), stanowią doskonałe źródło wapnia. Można je zjadać samodzielnie bądź w formie pasty. Ryby zawierają witaminę D ułatwiającą przyswajanie wapnia.

Rośliny strączkowe:
– fasola i soja, to warzywa obfitujące w wapń. Aby ich działanie wzdymające było mniejsze należy nasiona dokładnie namoczyć na kilka godzin przed ich gotowaniem i gotować w świeżej wodzie(ważne jest to np. w soi, gdyż woda po moczeniu ma nieprzyjemny posmak). Fasola sprawdza się jako dodatek do zup, sałatek, potraw warzywnych, a także do przygotowania wegetariańskich kotletów. Z soi można przygotować potrawki, gulasze, kremy, kotlety, tofu, pasztety, pasty, wędliny oraz jogurty i budynie.

Warzywa kapustne:
– jarmuż pod względem zawartości wapnia jest rekordzistą ( 100 g jarmużu dostarcza ponad 150 mg wapnia). Wykorzystać go można do surówek, podawać jako dodatek do drugiego dania lub zrobić z niego zupę. Inne warzywa kapustne (kapusta biała, włoska, brokuły, brukselka) również dostarczają wapnia, lecz mniej.

Owoce:
– najwięcej wapnia dostarczają figi, ale są kaloryczne. Natomiast morele, kiwi, pomarańcze, śliwki, porzeczki zawierają niewielkie ilości wapnia.

Wody mineralne:
– niektóre wody wysokozmineralizowane obfitują w wapń i magnez. Warto dokładnie czytać etykietę, na której jest informacja o zawartości składników rozpuszczalnych na litr – łatwo wtedy ocenić, w jakim stopniu spożycie wody pokrywa dzienne zapotrzebowanie na wybrane pierwiastki. W sprzedaży dostępne są wody lecznicze, ale nie powinno się ich pić bez konsultacji z lekarzem, ponieważ zawierają wysokie stężenie minerałów, których nadmierne spożycie jest szkodliwe dla zdrowia.

Paulina Tendera, dietetyk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *