Światowy Tydzień Karmienia Piersią – promocja naturalnej szczepionki

Karmienie piersią to jedyny sposób żywienia niemowląt i małych dzieci, zapewniający optymalny stan zdrowia i rozwój. Z powodu dobiegającego końca Światowego Tygodnia Karmienia Piersią przypominamy zalety mleka matki stanowiącego idealny, gotowy do podania i smaczny pokarm dla nowo narodzonego malucha. Rzadziej podkreśla się korzyści płynące z naturalnego karmienia dla samej matki, dlatego warto także im poświęcić kilka słów.

– Karmienie piersią wraca do łask i decyduje się na nie coraz więcej mam. Często zdarza się jednak, że szybko się zniechęcają – ocenia położna środowiskowa Centrum Zdrowia Tuchów. Jako Certyfikowany Doradca Laktacyjny w Poradni Laktacyjnej wspiera ona mamy w naturalnym karmieniu, uczy jak przystawiać niemowlę do piersi oraz tego, by karmienie było przyjemnością dla mamy i dziecka. Wcześniej, w okresie ciąży doradza też, jak przygotować się do bycia mamą.

Karmienie piersią 06Specjaliści zalecają, by niemowlę było karmione wyłącznie piersią przez pierwszych sześć miesięcy życia, a także w trakcie rozszerzania diety nawet do drugiego roku. Ze statystyk wynika jednak, że co trzecia kobieta zarzuca naturalne karmienie w ciągu pierwszego miesiąca po porodzie, kiedy tylko pojawią się pierwsze trudności. Natomiast pięciomiesięczne dzieci wyłącznie piersią karmi tylko 11 proc. mam. Tymczasem jedynie mleko matki ma niepowtarzalny, prawidłowy skład, który zmienia się wraz ze wzrostem dziecka. Zawiera przeciwciała, które chronią niedojrzały układ odpornościowy malucha, dzięki rozpoznaniu komórek chorobowych i niszczeniu ich. W składzie ma także specjalne hormony wzrostu, chroni dziecko przed alergiami i anemią. Ma także zawsze odpowiednią temperaturę – nie trzeba zatem sterylizować butelek i smoczków, oszczędzamy więc energię i pieniądze. Ponadto naturalny pokarm zawiera hormony laktacyjne, które łagodzą nastroje i zmęczenie mamy.

– Bardzo ważne jest także to, że karmienie piersią stwarza unikalną, pozytywną więź między matką a dzieckiem – podkreśla Marta Knapik-Kloch. Mama dając dziecku pokarm, uwagę, ciepło swojego ciała i bezpieczeństwo jest dla niego jedyna i wyjątkowa, podobnie jak dziecko dla niej. Dla niemowlaka, który po porodzie znalazł się w obcym, nieznanym świecie, mama – jej zapach, pokarm, stanowią azyl, do którego lgnie, i które w naturalny sposób rozumie. Karmienie dziecka powoduje także, że mama szybciej spala tłuszcze, co pomaga jej wrócić do formy sprzed ciąży i zmniejsza zachorowalność na raka piersi. Ułatwia też rozwój malucha, poprzez uaktywnienie jego wszystkich zmysłów. Dziecko jedząc widzi, czuje, słyszy, wącha i smakuje.

Tekst i zdjęcia: Centrum Zdrowia Tuchów (sierpień 2014)