Wyjątkowo prosty przepis na pizzę

Wyjątkowo prosty przepis na pizzę

Gdy goście wpadają do domu z niezapowiedzianą wizytą lub perfekcyjna pani domu orientuje się, że jej lodówka całkowicie świeci pustkami i nie ma czego przygotować na obiad dla swojej rodziny i dzieci, najlepszym wyborem okazuje się być pizza. Zrób pizzę w Bydgoszczy (https://www.pizzadalmacja.pl) i ciesz się jej rewelacyjnym smakiem i niezłymi wartościami odżywczymi. Jest to danie wyjątkowo smaczne i proste. Podane na talerzach błyskawicznie z nich zniknie!

Pizzę zacznij wykonywać od przygotowania samego ciasta. Umieść w misce trzy pełne szklanki mąki, wlej łyżkę oleju roślinnego (najlepsza będzie oliwa z oliwek) i dodaj szczyptę soli. W oddzielnym naczyniu rozpuść drożdże w wodzie i wsyp do nich minimalną ilość soli – całość zamieszaj. Połącz ze sobą zawartości obu naczyń i wyrób z nich jednolite piękne ciasto. Gdy uznasz już, że jego konsystencja jest bliska ideałowi, możesz przykryć je czystą ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca, czekając, aż cała masa dwukrotnie powiększy swoją objętość.

Ciasto, z którego wykonasz smaczne włoskie jedzenie, postaraj się dokładnie rozwałkować lub rozciągnąć na blaszce do pieczenia. Wcześniej koniecznie posmaruj ją odrobiną oleju, aby masa do niej nie przywarła. Następnie umieść na swojej pizzy ulubione składniki. Pokrój kiełbasę lub szynkę na mniejsze kawałki, rozdrobnij świeże pomidory i paprykę, a ser żółty zetrzyj na tarce lub zastąp go prawdziwą mozzarellą. Obficie wypełnij nimi swój rozciągnięty placek i posyp go bazylią lub oregano. Następnie taką pizzę możesz już spokojnie upiec.

Gotową pizzę wkładasz zatem do mocno rozgrzanego piekarnika – powinien mieć on temperaturę ok. 180 stopni C. Piecz ją przez pół godziny i sprawdź po tym czasie, czy ser zdążył się na niej w pełni rozpuścić, a brzegi ciasta zostały zarumienione. Jeśli tak jest, możesz ją wyciągnąć i podać na talerzach. Ten banalnie prosty piszepis na pizzę zrobi prawdziwą furorę na każdej imprezie. Żaden gość nie odpuści sobie bowiem szansy na zjedzenie włoskiego, wypełnionego różnorodnymi dodatkami placka.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *